Selecteer een pagina

RLS1957: een uniek monument in een duurzaam jasje

Had jij gedacht dat de voormalige gebouwen van de Rijksluchtvaarstschool op Groningen Airport Eelde Energielabel B hebben? En misschien wel een ‘A’ krijgen binnenkort? De grootschalige renovatie is bijna klaar. Dit unieke gebouwencomplex dateert uit 1957, een periode waarin nog volop asbest gebruikt werd en energiebesparing totaal geen issue was. Het complex was allesbehalve duurzaam, alhoewel eind jaren zeventig nog wel kunststofkozijnen met dubbel glas zijn geplaatst.

Van Energielabel G naar B
Na leegstand in de jaren negentig raakte het complex in verval. Tot provincie Drenthe de gebouwen in 2016 aankocht, om het te renoveren tot een plek voor diverse bedrijfsgebouwen. Het concept van RLS1957 werd geboren: een verzameling van duurzame, moderne bedrijfsgebouwen op een inspirerende locatie met veel historie en middenin het groen. Een prachtige plek om te vergaderen, te werken of een evenement te organiseren.

Bij de renovatie stonden duurzaamheid en energiebesparing voorop. Naast een ingrijpende bouwkundige renovatie van de gebouwen (in totaal 4.000 m2 vloeroppervlakte) werden de oude verwarmingsinstallaties en isolatie vervangen. Zo werd een forse sprong gemaakt in het energielabel (van G naar B) en daarnaast werd het comfort in de gebouwen sterk verbeterd. ITN installatietechniek voerde in samenwerking met Installatiebedrijf Venema BV de installatie uit en de bouwkundige renovatie werd gedaan door Klok en Geveke.

Extra comfort in kantoorruimtes
Door verduurzaming wordt er nu ongeveer vier keer minder energie verbruikt en veel minder CO2 uitgestoten. Het complex is van het gas af, de klimaatunits zijn volledig elektrisch. De klimaatbeheersing van de gebouwen wordt centraal geregeld. In de kantoorruimtes zijn individuele units geplaatst, voor extra comfort. Daarnaast is het dak van één van de gebouwen opnieuw geïsoleerd en is waar mogelijk HR-glas toegepast. Er worden nog zonnecollectoren op de daken geplaatst. Wanneer dat klaar is, krijgt het complex naar verwachting energielabel A. Het renovatie- en verduurzamingsproject is bijzonder door de monumentale status van het complex. De RLS1957 is één van de laatste objecten van de kunstbeweging de Stijl. Een monument mag je niet zomaar aanpassen of veranderen, er zijn restricties bij de aanpassingen. Zo zijn de originele stalen kozijnen in één van de gebouwen behouden, met als gevolg dat de maximale dikte van nieuwe beglazing beperkt wordt. Ondanks deze restricties is de verduurzaming goed geslaagd.

Ruime comfortabele kantoren in de RLS1957Werkplek RLS1957Luchthaven naast kantoor

Kom eens langs
Nieuwsgierig naar de plek of wil je huren voor weinig geld? Kom langs en bekijk zelf of jij wil werken of vergaderen in de RLS1957. We laten je graag de locatie zien. Bel +31 592 36 59 10 of mail naar info@rls1957.nl voor een afspraak.