Selecteer een pagina

Oud karakter in een modern jasje

Industrieel erfgoed, dat is de voormalige Rijksluchtvaartschool (RLS) aan de Burgemeester J.G. Legroweg bij Groningen Airport Eelde. Na een aantal jaren van onduidelijkheid en verwaarlozing kocht de provincie Drenthe enkele jaren geleden het monument op voor 1 euro om een herbestemmingsproject te starten. Een tweetal gebouwen zijn reeds helemaal opgeknapt. Gebouw C, het oude internaat, wordt momenteel aangepakt.

Gebouwen A, het voormalige directie-, administratie- en lesgebouw, en B, het voormalige recreatie- en kantinepand, zijn als eerste aangepakt. ,,De binnenkant hebben we in een nieuw, modern jasje gestoken met behoud van het sobere, industriële karakter van vroeger”. Sinds afgelopen september zijn beide panden in gebruik. In gebouw A hebben zich inmiddels een breed scala aan bedrijven gevestigd, niet per se luchtvaart gerelateerd. ,,Het idee was om een kruisbestuiving te krijgen, dat lijkt goed te werken”. Namen als de ‘Bonanzazaal’ en ‘Safirzaal’ refereren naar de oude functie. Luchtvaartonderzoeker en vliegtuigenkenner Doewe Pelleboer: “Die zalen zijn vernoemd naar vliegtuigen, de Beechcraft Bonanza’ en de Saab Safir”. Gebouw B wordt verhuurd aan bedrijven en startups en is geschikt voor evenementen en vergaderingen.

Doewe Pelleboer van de historische vereniging Ol Eel en projectmanager Everd Uneken van de provincie Drenthe werden geïnterviewd door Judith van der Heide van De Krant van Tynaarlo. Zij vertelden over de geschiedenis van de voormalige Rijksluchtvaartschool en gingen in op de nieuwe functies van de RLS1957; bedrijfsverzamelpand, vergader- en evenementenlocatie. Lees het hele interview op de website van De Krant van Tynaarlo.